sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Imbolc, kynttilöiden juhlaPidän Imbolcista kovasti, koska tähän aikaan vuodesta on vielä niin synkkää, mutta Imbolcin odotus kiinnittää mukavasti huomion lisääntyvään valoon ja kevään merkkeihin. Imbolc onkin uudistumisen ja uudelleen heräämisen aikaa. Monet pakanat juhlistavat tätä aikaa kunnioittamalla kelttiläistä jumalatar Brighidia (suomeksi Pyhä Birgitta), toiset viettävät sitä tulen juhlana. Brighid (= bright one, kirkas) on salaisen tulen haltija, sekä kodin ja terveyden suojelija. Puhdistautuminen ja kodin siivoaminen ovatkin oivia tapoja kunnioittaa häntä. 


Brighid on neitsyt jumalatar ja päivänsä aattona hän kävelee maan päällä. Jokaisen talon asukkaan tulisi jättää yksi vaatekappale ulos hänen siunattavakseen. Viimeisenä asiana ennen nukkumaan menoa sammutetaan tuli (jos nyt ei satu omistamaan tulipesää niin suitsukkeen tuhkakin käy hyvin), ja tasoitetaan tuhkat. Aamulla tuhkista etsitään merkkejä onko Brighid kulkenut yöllä sitä kautta. Vaatteet tuodaan takaisin sisälle, ja kiitos Brighdin, parantamisen ja suojelun voimat on saatu kotiin.


Yleensä suomennan kaikki rituaaleissa käyttämäni loitsut ja rukoukset, sillä kun ne lausutaan omalla äidinkielellä, niistä tulee voimallisempia. Tämän löytämäni kauniin loitsun kuitenkin sisällytin rituaaliini englanninkielisenä:

Bride of the earth,
sister of the faeries,
daughter of the Tuatha de Danaan,
keeper of the eternal flame.
In autumn, the nights began to lengthen,
and the days grew shorter,
as the earth went to sleep.
Now, Brighid stokes her fire,
burning flames in the hearth,
bringing light back to us once more.
Winter is brief, but life is forever.
Brighid makes it so.


Imbolcin tarkka aika tänä vuonna osuisi tälle päivälle, mutta itse juhlistin sitä jo eilen. Imbolcini vietto sujui ensin perusteellisella siivoamisella, kotini siunaamisella ja pienimuotoisella rituaalilla. Tapani puhdistaa tila ennen rituaalia on seuraavanlainen: aloitan ovelta ja kuljen auringon suuntaisesti (deosil, myötäpäivään) kuljettaen kunkin elementin symboleita yksi kerrallaan tilassa lausuen:
 
”Veden voimalla puhdistavalla,
Ilman raikkaalla henkäyksellä,
Tulen liekin uudistavalla,
Maan maadoittavalla voimalla,
Puhdistan tämän tilan.
Siunatut olkoon.”


Alttarillani käytin vesimaljan sijaan maljaa, jossa oli sulavaa jäätä. Se kuvasti hyvin veden nykyistä olomuotoa, ja sitä miten lumet alkavat ulkonakin sulaa. Koristelin alttarin myös muutamalla vihreällä keijulla Brighdin kunniaksi.

Varsinaisten juhlamenojen jälkeen oli hyvä aika ennustamiselle sekä pyysin Brighdia opastamaan minua valitsemaan oikeat polut, sillä elämääni on luvassa isoja muutoksia. Tällaisesta kirjasesta kuin Llwellyn´s Sabbats Almanac kerrotaan muuten kaikkea mielenkiintoista sabateista. Näitä on joka vuodelle aina omansa, johtuen siitä että mukana on myös astrologiset vaikutuksetkin jokaiseen juhlapyhään. Kirjassa on perinteitä, rituaaleja ja eri sapatteihin sopivia ruokaohjeita. Kaikkea mukavaa siis sapattien suunnitteluun :) 


Hyvää kevään odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti